İleri teknoloji ürünü bir kişisel bilgisayarı yapılandırırken aldığımız en yaygın sorulardan biri, bir Intel Core i7 ya da benzer bir Intel Xeon işlemci ile devam edip etmeyeceğidir. Peki Core i7 ve Xeon işlemci arasındaki fark gerçekten nedir ve ikisi arasında seçim yapmak neden bu kadar zor görünüyor? Daha bilinçli bir karar vermenize yardımcı olmak için her birinin bazı artılarını ve eksilerini gözden geçireceğiz.

Intel Core i7 Artıları

Hız aşırtma

Xeon işlemciden bir i7 almanın temel avantajlarından biri, hız aşırtma özelliğidir. Sizden isteyebileceğiniz overclock nedir? Her işlemci GHz olarak etiketlenmiş “Saat Hızı” olarak bilinen bir hız değerine sahiptir. Örneğin, i7 6700k, 4.0 GHz'lik bir taban saat hızına sahiptir. Hızaşırtma yapıldığında, daha yüksek bir baz saat oranına sahip olacaktır. Sistem kararlı kaldığı sürece bunu istediğiniz kadar yüksek olarak ayarlayabilirsiniz. Bir işlemciyi overclock yapmak özellikle paranızın karşılığını daha fazla alabilmenizi sağlayabilir, özellikle de yalnızca 4.0 GHz parası ödüyorsanız, ancak potansiyel olarak daha yüksek hızlar elde edebilirsiniz.

Tümleşik grafikler

Core i7 işlemciler, i7 Extreme sürümü dışında, yerleşik grafikleri kullanma seçeneği sunar. Her ne kadar üst seviye bir özel oyun sistemi veya iş istasyonu inşa eden çoğu müşteri hala ayrı bir GPU'yu tercih ederse de, CPU'yu kullanarak entegre grafik kullanma seçeneği, günlük kullanım veya iş için hafif bir sistem oluşturmak isteyen müşteriler için mükemmeldir. Sistemin maliyetini düşürür ve yine de mükemmel video kalitesi sağlar.

Intel Core i7 Eksileri

Daha az çekirdek

Core i7, LGA 1151 soketinde hiper iş parçacığını çarparsanız, 4 fiziksel çekirdek / 8 sanal çekirdek için maksimuma çıkar. LGA 2011 soketindeki i7 Extreme ürününü hesaba katsanız bile, yine de hiper iş parçacıklı 10 fiziksel çekirdeği / 20 sanal çekirdeği kullanıyorsunuz.

İkili işlemci desteği

yok Hangi Core i7'ye sahip olursanız olun, bir çift CPU yapılandırması çalıştırma seçeneğiniz olmayacak. Karşılaştırma için, Xeon hattı çift CPU desteği sunuyor.


Intel Xeon Artıları

Daha fazla çekirdek

Video işleme yazılımı gibi CPU'nun yoğun olduğu programları çalıştırırken, ekstra çekirdekler kullanışlı olacaktır.

Uzun Ömür

Xeon işlemci serisi başlangıçta sunucularda çalışacak şekilde tasarlandığından, ağır iş yükü altında 7 gün 24 saat çalışabiliyorlar. Bu nedenle, özellikle 24 saat boyunca sürekli çalışmayan iş istasyonlarında, çok uzun bir süre boyunca devam eden kayıtlara sahiptirler.

L3 önbellek

CPU önbelleği, CPU'nun daha sonra kullanması gerekebilecek bilgileri depolamak için kullandığı küçük bir bellek miktarıdır. Karşılaştırma için, i7 Extreme'de 25 MB önbellek, Xeon E5-2680'de 35 MB önbellek bulunur. Eğer i7 6700k'ye bakarsanız, sadece 8 MB’da daha az önbellek var.

ECC RAM

Xeon hattı, Hata Kontrolü ve Düzeltme hafızasını destekler. Bu bellek, olası hataları ve bozuk dosyaları oluşmadan önce arar ve birçok sistem çökmesini veya hatasını etkili bir şekilde ortadan kaldırır.

Intel Xeon Eksileri

Tümleşik grafikler 

Bazı alt uç E3'ler dışında, Xeon serisi işlemcilerden hiçbiri tümleşik grafikler için destek sunmaz. Bu nedenle, eğer Xeon işlemcili bir sistem kuruyorsanız, ayrı bir GPU eklemeniz gerekecektir.

Hız aşırtma yok

Core i7'den farklı olarak, Xeon işlemci hızaşırtma seçeneğine sahip değil. Saat hızları, temel saat hızından arttırılamaz.

 

Peki, Core i7 veya Xeon işlemci ile mi gitmelisiniz? Sisteminizi ne için kullandığınıza bağlı. Sisteminizi oyun oynamak, ev veya iş kullanımı için kullanmayı planlıyorsanız, i7 sizin için daha iyi bir seçenek olacaktır. Bununla birlikte, video oluşturma veya 3B yazılımını çalıştırmak için güçlü bir sistem arıyorsanız, bir Xeon edinmeye bakmak isteyebilirsiniz.